Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Bakłażan

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:45, 18 Sie 2014    Temat postu: Bakłażan

Sezon na bakłażana w pełni.
Ja uwielbiam!
W różnej postaci - zapiekany z pomidorami, cukinią i serem; z serem kozim; z mięsem; w postaci gołąbków...

Ale nigdy nie robiłam zupy. To sobie wymyśliłam krem (u mnie krem - jak zwykle) z pieczonego bakłażana, z pomodorami i innymi włoszczyznowymi warzywami z grzankami np. Co myślicie?

A może macie swoje ulubione przepisy z bakłażanem w roli głównej bądź drugoplanowej?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 12:15, 18 Sie 2014    Temat postu:

Moze byc pyszne. Choc ja najbardziej lubie z grilla. Albo tzw kawior z baklazana znaleziony na stronie" Turcja od kuchni". Tam jest sporo pysznych przeisow na to warzywo.
I jako pasta z pieczonego baklazana do pieczywa. Jeszcze czasem lubie mussake albo lasagne z baklazana.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:09, 18 Sie 2014    Temat postu:

Ja też lubię tą jajową roślinę.
Może zbyt często nie robię.
Ale Dorota przypomniałaś mi o pascie. Kupowałam gotową - zakochałam się. I miałam zrobić letnią porą, jak baklazany stanieją.
U mnie w lodówce czeka cukinia i baklazan na ratatuja...może na piatek? Bo wtedy nie idę do szkoły i można obiad we dwoje zjeść.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:21, 18 Sie 2014    Temat postu:

Koniecznie przepis na pastę proszę!!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:25, 18 Sie 2014    Temat postu:

Najpierw muszę znaleźć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
Gość






PostWysłany: Pon 20:37, 18 Sie 2014    Temat postu:

Z mojego ulubionego bloga .
Proszsz Wesoly :
[link widoczny dla zalogowanych]

Oczywiście wszystkiego nie robiłam ( chociaż brzmi świetnie ) .
Ale pastę , kawior a zwłaszcza bakłażany po gruzińsku polecam po wypróbowaniu .
Powrót do góry
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:40, 19 Sie 2014    Temat postu:

Ooooo, dziękuję bardzo!!!! Będę próbować!

Tymczasem zrobiłam wczoraj zupę-krem z pieczonego bakłażana i pieczonej cukinii; pastę z bakłażana i tartej mozzarelli (+pieczona cebulka, czosnek, cytryna, oliwa, przyprawy) oraz plastry bakłażana zapiekane z pomidorem, serem i ziołami.
Zatem mamy dziś dzień bakłażana :lol:

Może uda mi się zmienić trochę zapatrywania mojej córuni, która twierdzi, że "bakłażana nienawidzi". Pastę uznała za pyszną - zanim dowiedziała się, z czego robiona Wesoly Zobaczymy, jak będzie z zupą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Pon 15:17, 01 Wrz 2014    Temat postu:

Dzisiaj u nas obiad gruziński, cielęcina w sosie orzechowym z farfelkami (to takie suszone, rwane kluski, trochę w stylu węgierskim)

Wczoraj były rolady z bakłażana nadziewane mieloną jagnięciną w sosie paprykowo pomidorowym i zapieczone z podwędzonym serem bulgarskim.
Pyszne było.

A jutro będą penne z pesto, bo M. naskubał wczoraj na fermie całą torebką liści bazylii.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 19:54, 01 Wrz 2014    Temat postu:

A ja myślałam, że mój łosoś z mascarpone i koperkiem, ze wstążkami, to wypas dzisiaj był Mruga
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 20:57, 01 Wrz 2014    Temat postu:

Z baklazanow robie "sledzie" dla mojej Cory na Wigilie:) Uwielbiam je w kazdej postaci. W sezonie letnim z grila smakuja mi najbardziej:)
Robie tez "lasagne" z baklazanow , znaczy robia role platow makaronowych a nadzienie bez miesne w zaleznosci co mam akurat pod reka:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:46, 03 Wrz 2014    Temat postu:

Grażynko, zdradź przepis, Please!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Czw 10:06, 04 Wrz 2014    Temat postu:

Agatko wstawie przepis na te "sledzie" Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Czw 21:17, 04 Wrz 2014    Temat postu:

O, to śledzie bez śledzi? To moze i ja się zakocham w nich!
Kupiłam dziś bakłazany, żeby pastę zrobić, bo ciekawa smaku jestem
a tu śledzie Wesoly
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pią 10:05, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Dziewczyny te "sledzie" bez sledzi robi sie dokladnie tak samo jak rybne:)

U mnie zalewa:

100 ml octu 12 %
300 ml wody
200 ml cukru

Przyprawy:

10 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren bialego pieprzu
5 ziaren zielonego pieprzu
5 ziaren czerwonego pieprzu
3 liscie laurowe

dodatki:

1 mala marchew w talarkach
1/2 cebuli czerwonej
1/2 cebuli

Baklazany okolo 1 kg bardzo mlode, twarde obrac cienko i pokroic wzdluz na grubsze plastry a plastry pokroic na poprzek w odpowiednio duze kawalki (tak jak sledzie). W misce klasc kawalki baklazana i kazda warstwe posolic. Przykryc folia i odstawic na pare godzin. Odcedzic i osuszyc dokladnie.

Zalewe zagotowac z przyprawami i ostudzic.

W sloiku przekladac plastry baklazanow marchwia, plastrami cebul i przyprawami z zalewy. Zalac zalewa i odstawic do lodowki na 3 dni.

Smacznego:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin