Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Co dziś jecie na śniadanie, obiad i kolację? ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pią 12:56, 06 Mar 2015    Temat postu:

Dzisiaj podam zupe pomidorowa a na drugie filety z grzbietu dorsza, piekne, grube sa te filety Wesoly

Filety tylko otoczone cieniutko maka i smazone ostroznie na masle. Sos zrobie chrzanowy, ziemniaki gotowane, posypane koperkiem. Surowka z marchwi i miska salat i dla malego jeszcze brokuly gotowane.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 13:45, 06 Mar 2015    Temat postu:

Ide do Ciebie na obiad. Schowaj jedna porcje przed chlopakami ;-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:17, 06 Mar 2015    Temat postu:

Miało być na obiad, ale z racji tego, że Ślubny pracuje dzisiaj w domu to było tak jak powinno na śniadania - pancakesy z jogurtem naturalnym, jagodami, malinami i truskawkami - z odrobiną bitej śmietany i po wierzchu polane syropem klonowym. To moja wersja. Ślubny zjadł z sama bitą śmietaną - przy okazji wypróbowałam to ich cudo z pudełka (zjeść sie da, szału nie ma). Objadłam się jak nie wiem.

No to na obiad będzie łosoś pieczony w folii i warzywa na parze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 15:39, 06 Mar 2015    Temat postu:

Tez pyszne!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pią 17:10, 06 Mar 2015    Temat postu:

U mnie dziś łazanki..
Z makaronem świderki Jezyk
Powrót do góry
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 17:13, 06 Mar 2015    Temat postu:

Toz to jakie lazanki? Toz to swidranki ;-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pią 17:31, 06 Mar 2015    Temat postu:

No, no.. Właśnie słowa mi brakowało Mruga
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:07, 06 Mar 2015    Temat postu:

U mnie losoś pozostał w zamrażalniku - bo zapomniałam wyjąć. to pojechałam po świeże.

Miał być Kingclip - nie mam pojęcia co to po polsku, wiki nie tłumaczy na polski (pomagam sobie wybierając - pokaż w innym języku, na niemiecki nic mi nie mówiło - jeżeli z rodziny barsch - to jadłam kiedyś red barsch - ale nie mam pojęcia czy to pod to można podciągnąć))- ale wyglądał nieźle na obrazku. Filety też niczego sobie.
No ale akurat dzisiaj był świeży sum - pierwszy raz bez żadnych przypraw (nie mam zaufania do czegoś co jej doprawione, wydaje mi się nie świeże) - to decyzja była natychmiastowa.
A w ogóle były jeszcze mahi-mahi, miecznik, pstrąg, plamiak, kilka rodzajów muszlowatych - w skorupkach lub samo miękkie - łosoś czy tilapia - wyglądały (brzmiały) przy nich pospolicie..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Pią 20:13, 06 Mar 2015    Temat postu:

U mnie faza na przepisy włoskie z książki Kuchnia dla biednych mammy.

Może i dla biednych, jesli ma się za męża sycylijskiego rybaka i w dodatku
skąpany w słońcu ogrodek
Niestety wszystkie składniki u mnie pochodzą ze sklepu Smutny

Zatem dzisiaj byla zupa rybna z piekarnika z fenkułem i pomidorami,
a wczoraj pyszna zupa z chleba, ziemniakow i rukoli, czosnku, ostrej papryczki posypana tartym pecorino. Pyyycha.
Powrót do góry
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 20:19, 06 Mar 2015    Temat postu:

O tym Kingklip Pisza u nas, ze jest w Niemczech jeszcze malo znany ale bardzo smaczny. Ma biale zwarte mieso. Nalezy do rodziny: Wyslizgowatych (kapitalna nazwa moim zdaniem):

[link widoczny dla zalogowanych]

Z Barsch´em nie ma nic wspolnego. Smacznego! Alez zazdroszcze! Jezyk


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia Pią 20:20, 06 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 20:24, 06 Mar 2015    Temat postu:

A suma to lubie choc nie zachwycam sie ( ale wiele osob lubi bardzo) dla mnie troche tlusto smakuje. Choc na Wegrzech jadam suma.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pią 20:26, 06 Mar 2015    Temat postu:

Ja też chyba suma jadłam i pamiętam że tłusty Mruga

Za to nabrałam ochoty na zupę z chleba i rucoli Wesoly
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:39, 06 Mar 2015    Temat postu:

Dorota zobacz - Barschverwandte - jest informacja na stronie wiki - no i jak się wejdzie w linka - to cały nowy artykuł jest.
Stąd moje przypuszczenie tylko i wyłącznie.

Mnie sum wcale się tłusty nie wydawał - ale za wiele doświadczeń nie mam. może z tutejszych rozlewisk bardziej wysportowane?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pią 20:59, 06 Mar 2015    Temat postu:

Nie wiem czemu u mnie (kiedy szukalam) pisalo ze nalezy do gatunku Bartfische. Lacinska nazwa: Ophidiidae. Po niej szukalam i wyszly te Wyslizgowate po polsku :-) Nie spieram sie zreszta bo sie nie znam na tyle.

Ale wszystko jedno przeciez :-) Wazne, ze dobrze smakuje.
Przy okazji znalazlam fajna moim zdaniem strone. Bo zawiera duzo informacji o roznych rybciach :-)

[link widoczny dla zalogowanych]

Znasz niemiecki to moze ci sie przyda.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:00, 06 Mar 2015    Temat postu:

W tekście litym jest tak jak napisałaś - natomiast z boku, po prawo jest tabelka systematyzująca - i tam właśnie było.
Jako, że barsch już coś mi w głowie kołacze - więc uchwyciłam się myśli - o może znam.


Jak mówisz - nie ważne jak się nazywa - byle smakowało.

Co to catfish (uwielbiam tą nazwę)- faktycznie tłusty. Tyle, że ja do tej pory zawsze jadłam panierowany - i być może panierka jakoś przejmowała tłuszcz- albo całość już była tłusta - że po prostu nieczuło się tego w rybie.
Tłusty - nie tłusty - z całą pewnością bez panierki lepszy

A przede mną taka długa kolejka do wypróbowania...Szkoda, że ryby tanie nie są...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następny
Strona 13 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin