Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Co dziś jecie na śniadanie, obiad i kolację? ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 17:09, 28 Mar 2015    Temat postu:

Nie, polskie to jeszcze w ziemi nawet nie posadzone,
mam izraelskie, ale bardzo dobre.
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:12, 28 Mar 2015    Temat postu:

Nie lubię izraelskich - śmierdzą mi tą ichnią ziemią - taką rudą. może tylko raz natrafiłam na źle przechowywane - ale na wszelki wypadek omijam. Czy raczej omijałam.
Bo tutaj pyrki są swojskie. Albo peruwiańskie (bo to ojczyzna kartofla - koleżanka opowiadała, że oni mają ponad 100 gatunków ziemniaków).

u mnie dzisiaj wenezuelskie arepas z szynką i serem żółtym. Zobaczymy czy umiem odtworzyć przepis południowo amerykański - kolega przynosił do szkoły i bardo mi smakowała taka odmiana tostów. Będzie pewnie na wieczór - bo na razie jesteśmy zatortowieni - zaczęliśmy zjadać tort urodzinowy Młodej - ona świętuje w poniedziałek - ale musimy mieć czas, żeby zjeść.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 18:26, 28 Mar 2015    Temat postu:

Te były żółciutkie, z ziemi, nie z gliny i dobre.
Pakowane w siatki po kilogramie, kupiłam kilka siatek.
Pewnie zależy z jakiego regionu i jak przechowywane.
Polskie nieraz są też paskudne Wesoly
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:15, 28 Mar 2015    Temat postu:

Tutaj większość mówi, ze czerwone ziemniaki najlepsze (czerwonoskóre). Ja jadłam je raz w hotelu - znaczy raz spróbowałam - i stwierdziłam, że paskudne - i omijałam łukiem. Inna sprawa, że to było coś w rodzaju ziemniaków zapiekanych (czy może smażonych na patelni) z mięsem i papryką, Teraz jednak nabyłam - zamieram ugotować - żeby się przekonać czy jestem w stanie polubić i jak naprawdę smakują.

Ale też mówią, że słodkie ziemniaki dobre - a ja jestem w stanie je zaakceptować tylko jako ciasto oraz w pikantnym jednogarnkowcu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Sob 19:28, 28 Mar 2015    Temat postu:

Ja widzialam w sklepach narazie z Cypru, wymyte i prawie biale, jeszcze nie kupilam, dopiero na wielkanoc moze kupie Wesoly

Przypominam sobie radosc i celebrowanie pierwszych mlodych kartofli krajowych na swietowanie srodka lata Midsommar, jak smakowaly, ile kosztowaly:orany: , stac mnie bylo tylko na jeden kilogram....hehe

Teraz na BN moge dostac mlode ziemniaki z poludniowej ameryki...to juz nie to samo co kiedys.

W tym roku bede miala wlasne mlode ziemniaki bardzo wczesnie, juz puszczaja korzenie, oczywiscie narazie w cieple domowym Wesoly

Ciekawa jestem tej odmiany pod nazwa Vales Emerald.

Odmiana roku u nas ogloszono Princess , to pozny gatunek i podobno bardzo smaczny Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 15:06, 30 Mar 2015    Temat postu:

Dzis pieklam chleb, a ze pieke na kamieniu to piekarnik wolno stygnie. Tak wiec po chlebie upieklam:Vinschgauer (czyt. Winczgauer) czyli z tego samego ciasta podplomyki (bo troszke duzo ciasta chlebowego mi wyszlo) posmarowane kwasna smietana i oblozone boczkiem, kielbasa i porem. Doprawione na pikantnie. A teraz w piecu siedzi ciasto z jablkami i kruszonka drozdzowe i slimaczki cynamonowe z rodzynkami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Pon 15:10, 30 Mar 2015    Temat postu:

Obiadu nie ma bo te podplomyki sa bardzo syte Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 15:39, 30 Mar 2015    Temat postu:

Same pysznosci Dorotko Wesoly

U mnie zupa pomidorowa z ryzem a na drugie zeberka i mlode ziemniaki z Izraela. Dzisiaj kupilam malutkie, bielutkie , zobaczymy jakie beda w smaku.

Moja surowka z kapusty inaczej do zeberek , przepis jest na WZ.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Wto 15:07, 31 Mar 2015    Temat postu:

Ziemniaki oczywiscie gotowane delikatnie w skorupkach byly smaczne Wesoly

Dzisiaj bedzie losos marynowany w soku z limonki+ sumak+ sol morska, pieczony w piekarniku i posypany grubo pieprzem Szechuan, ktory uwielbiam Wesoly Sos zmiksowany z zielonego groszku gotowanego w mleku+bulion warzywny+sol i pieprz. Powtorka mlodych ziemniakow i micha salat.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 15:49, 31 Mar 2015    Temat postu:

pyszne! Ürzypomnialas mi o sumaku dostalam od corci i zapomnialam...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Sob 13:56, 04 Kwi 2015    Temat postu:

Wczoraj: makaron wstazki z krewetkami, niedzwiedzim czosnkiem, chilli i spinakiem. Dis pieke babke z likierem jajecznym polana biala czekolada. Bedzie gotowa na przyjazd rodzinki. Na swiete bedzie calkiem nieswiatecznie: zupa krem z zielonego groszku z czosnkiem niedzwiedzim, Gulasz burgundzki z kluskami kladzionymi i na deser moze tiramisu. Nie wiem czy zrobie juz dzis to tiramisu: to zalezy ile babki nam zejdzie i czy beda chetni. jak nie to zrobie w niedzielke wieczorem a podam w poniedzialek. Wesoly

Zurek nie ma u mnie az takiego wziecia, ja lubie ale dzieciaki nie za bardzo. Poza tym kielbasy i jaja na dwa sposoby oraz szynka jest. Chrzan tez Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Wto 21:11, 07 Kwi 2015    Temat postu:

Dzisiaj len w kuchni po swietowych gotowaniach Jezyk

Kurczak grilowany z salatka warzywna i nic innego Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Wto 17:43, 28 Kwi 2015    Temat postu:

Jestem solo i nie chce mi sie pichcic Mruga

Kupilam dzisiaj piersi z kurczaka. Piekne prawie pomaranczowe, bo te kurczaki jedza kukurydze.

Usmaze na masle i zjem jedna piers z surowka. Na deser pieke ciastka z francuskiego ciasta , kupnego, z masa migdalowa i truskawkami. Pachnie zaje....e Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 17:52, 28 Kwi 2015    Temat postu:

No to pycha a ja dzis zupe ugotowalam szparagowa pyszna wyszla

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Śro 12:58, 06 Maj 2015    Temat postu:

Dzie beda udka z kurczaka marynowane w przyprawie Tandoori troche Gram Marsala i Galgantu dodalam od siebie. Kurczak od wczoraj siedzi w jogurcie wymieszanym z tymi przyprawami i sie marynuje w lodowce. Bardzo lubie wychodzi soczysty i aromatyczny. Tylko przypraw zalowac nie wolno. Do tego ryz i smazone szparagi. A i humus sobie zrobie bo mi sie zachcialo

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17  Następny
Strona 15 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin