Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Co dziś jecie na śniadanie, obiad i kolację? ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Nie 17:29, 12 Lip 2015    Temat postu:

No i fajnie na pewno wyjda Ci smaczne. Sa w smaku delikatniejsze niz z samych ziemniakow. Cukinia moze puscic troche wody dlatego smaze je zaraz po wymieszaniu ciasta.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia Nie 17:32, 12 Lip 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Śro 19:36, 25 Sty 2017    Temat postu: najlepsza drozdzowka jaka upieklam

Naszlo mnie na drozdzowe ciasto. Na takie nie za slodkie.lekkie ale jednak fajne do kawy czy mleka. Z rodzynkami, z fajna skorupka, aromatyczne i lekkie niczym chmurka, No to sobie upieklam:

SKLADNIKI
Pol kilo maki tortowej
21g drozdzy swiezych
70g cukru +5g cukru (na wierzch ciasta)
cukier waniliowy (mam wlasny wiec dodaje tak z lyzke do calego cukru) tak zeby razem z waniliowym bylo 70g
250 ml cieplego mleka
2 zoltka
75 g masla +5 g masla extra na wierzch ciasta
kieliszek rumu
pol szklanki wiorkow kokosowych
dwie garscie rodzynek
skorka z jednej cytryny
troche soku z cytryny (u mnie byla to lyzka)
maslo i bulka tarta do formy, mozna i workami wysypac ale ja juz nie mialam wiecej wiorkow
1 lyzeczka cynamonu mielonego lub mieszanki przypraw cynamon+kardamon
keksowka

WYKONANIE
Make przesiewam (nie dla oczyszczenia bo u nas nie bywa zanieczyszczona ale by ja napowietrzyc) do miski robota. Wkruszam drozdze w srodek podsypuje lyzeczka cukru. Reszte cukru wraz z waniliowym, wiorki kokosowe, skorke z cytryny i zoltka dodaje po bokach. Podgrzewam mleko z maslem. Do drozdzy dodaje lyzke mleka z rozpuszczonym w nim maslem. i na 10 minut zostawiam az drozdze rusza. Wyrabiam hakiem dodajac: mleko z maslem, szczypte soli, sok z cytryny i kieliszek rumu. Ciasto jest jeszcze lekko klejace. Dodaje rodzynki i wyrabiam az odchodzi. Zostawiam przykryte folia i sciereczka by potroilo objetosc. Krotko ale porzadnie wyrabiam i znow zostawiam pod folia i sciereczka by potroilo po raz drugi objetosc. Folia jest wazna gdyz ciasto nie powinno obeschnac. Znow wyrabiam porzadnie. Piekarnik nagrzewam do 190°C. Keksowke smaruje dokladnie maslem i wysypuje bulka tarta. Dodatkowy cukier mieszam z cynamonem. Dodatkowe maslo kroje na male kawaleczki. Wyrobione i lsniace ciasto wkladam do keksowki, spryskuje woda, posypuje cukrem z cynamonem i niedbale wciskam w ciasto kawaleczki masla. Tak na oko rownomiernie. Znow przykrywam folia i sciereczka i czekam az podwoi objetosc. Pieke najpierw 10 minut w 190°C spryskujac piekarnik woda szybko przy wlozeniem ciasta. Po 10 minutach skrecam na 180°C i rozpylam wode. Kilka psikniec doslownie. Teraz pieke juz 40 do 50 Minut do suchego patycznka. Nie otwieram w tym czasie piekarnika. Pieke na drugim poziomie od dolu, grzanie gora-dol piekarnik elektryczny. Upieczone ciasto wyciagam chwile studze w formie potem wyjmuje z formy i zostawiam by wystyglo zupelnie i odparowalo. Na kratce lub "do gory nogami".


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia Śro 19:39, 25 Sty 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Śro 15:24, 15 Lut 2017    Temat postu:

Przeoczylam, ze wstawilas przepis Dorotko:)

Fajne skladniki, upieke dla Niemcow jak przyjada , dziekuje! Buziaki:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Strona 17 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin