Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Co dziś jecie na śniadanie, obiad i kolację? ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:35, 31 Mar 2014    Temat postu:

O, ja też! Wesoly Tzn. Ja nie drożdżowe, tylko zwykle placuszki jabłkowe (malutko mąki, w tym połowa kukurydzianej). I zupę - krem z pieczonych ziemniaków.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:05, 31 Mar 2014    Temat postu:

A u mnie gulasz z kaszą i ogórkiem.
Pycha.
Dużo wyszło - to i na jutro będzie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 21:42, 31 Mar 2014    Temat postu:

Trzeci dzien jem na obiad spaghetti bolognese....super dobre, bo po mojemu:) Zmieniam tylko salatki , jutro musze cos innego wymyslec, ale co????

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
Gość






PostWysłany: Pon 22:26, 31 Mar 2014    Temat postu:

A jakie to po Twojemu Grażynka ?

U nas dziś pizza Margherita ( nie chwaląc się :-D , ciasto wychodzi mi coraz lepsze ) i roszponka .
Wczoraj słoneczne placki ziemniaczano - dyniowe z dipem czosnkowo - koperkowym i kawałeczkiem śledzia .
Przedwczoraj - lazania z sosem bolońskim .
Wiecie , że przerobiłam w tamtym roku ponad 50 kg pomidorów na przecier - i już nam się kończą zapasy :shock: ?
Na jutro mam zamówienie na keftedes z dipem buraczanym i frytkami .
Jezyk
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 23:40, 31 Mar 2014    Temat postu:

Po mojemu: najpierw miele swieze miesa roznego rodzaju i w goracym garnku bez zadnego tluszczu smaze dokladnie do zrumienienia.Dodaje duzo posiekanej cebuli i duzo posiekanego czosnku smaze dalej do zeszklenia cebuli. Robie miejsce w srodku garnka i zasmazam przecier pomidorowy dobrego gatunku, dodaje posiekana papryczke chili i ziola wlasne: rozmaryn, tymian, oregano, lubczyk. Po chwili pichcenia dodaje wloskie pomidory z puszki z wyzszej polki:) Sos gotuje na malutkim ogniu wiele godzin i jak trzeba podlewam odrobina wody. Doprawiam sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Oczywiscie robie wlasne makarony bo nie znosze tych suchych w kartonach:)))

Marta ten przecier z pomidorow zazdraszczam, nie ma u mnie mowy na taki luksus! Nie ten klimat:(


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 8:19, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Cytat:
U nas dziś pizza Margherita ( nie chwaląc się :-D , ciasto wychodzi mi coraz lepsze ) i roszponka .


Marto spruboj robic ciasto na pizze dzien a nawet dwa wczesniej. Niektorzy klada takie do lodowki, ja przechowuje w szczelnie przykrytej misce w chlodzie. Codziennie raz odgazowuje i przerabiam. Moim zdaniem takie odlezakowane ciasto jest duuzo lepsze w smaku i obrobce.

Cytat:
Na jutro mam zamówienie na keftedes z dipem buraczanym i frytkami .
Jezyk

A co to ten keftedes?

Za mna chodzi humus i naan i swiezutkie mlode jarzynki...Ale z tym krucho ze wzgledu i na pore roku i diete Lubego. Wczoraj jadlam sajgonki i miche salaty. Luby niemiecki odpowiednik bialej kielbasy smazonej na patelni i salate .:-)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia Wto 8:20, 01 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 8:37, 01 Kwi 2014    Temat postu:

U mnie dziś zupa jarzynowa (mieszana - z przewagą papryki i cukinii), jak codziennie prawie ze względu na Najmłodszego. Na drugie zamarynowany filet indyka w jogurcie greckim z czosnkiem i ziołami, ziemniaki i szparagi na parze.
Szparagi małżonek kupił. Na wszelki wypadek nie zapytałam, ile zapłacił.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 8:39, 01 Kwi 2014    Temat postu:

I dobrze zrobilas nie pytajac.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 8:40, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Ja z kolei przymierzam się do takich pierożków azjatyckich w cieście ryżowym - takich saszetek-torebek wiązanych szczypiorkiem czy innym zielskiem z farszem rybnym na przykład. Ciasto w postaci płatów ryżowych można na pewno kupić.
Robiłyście? Macie jakiś przepis?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 8:47, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Jak nie znajdziesz ciasta z maki ryzowej to wyjdzie ci tez z ciasta yufka. To takie tureckie cieniuchne platki. Trzeba tylko przykroic. Z oboma ciastami nalerzy pracowac szybko. Reszte przykryc w czasie formowania pierozkow. Z powodu cienkosci ciasta szybko ono podsycha i moze sie rwac badz kruszyc.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 8:53, 01 Kwi 2014    Temat postu:

No tak. Ale czy gotowe ciasto jest elastyczne - na tyle że można uformować pierożki, czy sztywne i trzeba je np. potrzymać nad para żeby zmiękło czy coś?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Wto 9:12, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Zaleca sie pojedyncze platki pedzelkiem lekko posmarowac woda zaraz po wyjeciu z opakowania a przed nalozeniem farszu. Yufka jest elastyczne i bezproblemowe dopiero w czasie robienia mozna nawilzyc pedzelkiem gdyby jednak podsychalo.

Gdy uzylam ciasta mrozonego niczym go nie smarowalam jest wilgotne samo z siebie .

Najlepiej orientowac sie zaleceniami producenta. Bo zaleznie od tego ciasto moze byc bardziej badz mniej suche. Robiac paczuszki tez uzywac dwu arkuszy albo i trzech to zalezy od nadzienia i formowania.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dorota dnia Wto 9:26, 01 Kwi 2014, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
Gość






PostWysłany: Wto 10:09, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Keftedes to cypryjskie kotleciki z miętą i cynamonem Jezyk .

Dziękuję Dorota , jeśli kiedykolwiek uda mi się zaplanować pizzę dwa dni wcześniej :roll: - to skorzystam z Twojej rady .
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Wto 16:59, 01 Kwi 2014    Temat postu:

Marta uwielbiam dodac cynamon do mies, nawet do mojego sosu bolognese!

Tak Dorotko, ja rowniez robie ciasto na pizze conajmniej dobe wczesniej i trzymam w lodowce:)

Dzisiaj jadlam lunch w miescie. Byl bardzo dobry dorsz i bufet surowek a na deser paj z jagodami. Gdybym tam mieszkala jadlabym codziennie lunche w restauracjach, bo dla mnie jednej nie chce mi sie gotowac:)

Kupilam karkowke i bede jutro robic robic "Pulled pork"Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Wto 18:39, 01 Kwi 2014    Temat postu:

A ja dziś , w tej mojej rozpaczy nad sobą chyba (tuuuulcie) , popełniłam ogórkową.
Dla Chłopaków.
Osobiście dojadłam wczorajszego kalafiora i resztkę ziemniaków..


Ja cynamon często dodaję do wszelakich sosów z pomidorami..
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Następny
Strona 3 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin