Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Co dziś jecie na śniadanie, obiad i kolację? ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Śro 9:07, 02 Lip 2014    Temat postu:

poniewaz u nas cieplo zrobilam wczoraj sernik na zimno z kokosowo-ananasowa nutka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Śro 9:47, 02 Lip 2014    Temat postu:

Dzisiaj na obiad podam bif po marynarsku z surowka kwasno slodka z kapusty.

Piec bede tort dla Thomasa na Jego jutrzejsze urodziny:) Spod bedzie czekoladowy z jerzynami. Na wierzchu ubita smietana z wanilja. Ubrany swiezymi truskawkami i listkami melisy, wszystko posypane delikatnie cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Śro 17:54, 02 Lip 2014    Temat postu:

Ponieważ przepadam za wszelakimi nowinkami, więc natychmiast zaczęłam
szperać w sprawie tej wołowiny po marynarsku Wesoly

Wyszperałam z dobrych dziesięć przepisów, dowiedziałam się, że danie pochodzi z Quebec'u, tylko nie wiem dlaczego nazwali "po marynarsku"

U nas gorąco i brak pomysłów Smutny

Wczoraj przytargałam z targu małe fioletowe karczochy, więc z vinegretem po włosku. Potem jajko sadzone z fasolką szparagową.
I tyle.

Dlatego tak lubię wczytywać się w Wasze pyszności
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Czw 10:03, 03 Lip 2014    Temat postu:

Iguniu, to danie:

[link widoczny dla zalogowanych]

nazywa sie w orginale po szwedzku "sjömansbiff", prawdopodobnie powstalo z powodu mozliwych skladnikow w podrozach morskich. Mieli kartofle, cebule ,mieli mieso i zawsze mieli piwo na pokladach a nie mieli zawsze swiezej wody:)

Podobno wymyslili to danie marynarze Flamandzcy.Po angielsku "Beef Nelson"

I jeszcze jedno w polskich przepisach marynuja tylko mieso w piwie. W orginale gotuje sie wszystko razem:)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grazyna dnia Czw 10:05, 03 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Czw 11:32, 03 Lip 2014    Temat postu:

Iga jak rozmawiamy na temat wolowiny po marynarsku, to podam wersje po dunsku:

10 duzych ziemniakow
500 g mielonej wolowiny
2 duze cebule
33 cl ciemnego piwa pilsner
200 ml wody
2 lyzki fondu z wolowiny
maslo
sol i czarny pieprz

Nastawic piekarnik na 200 stC

Ziemniaki obrane pokroic na dosyc grube plastry, tak samo cebule.
Mieso usmazyc.

W zaroodportym naczyniu wysmarowanym maslem klasc warstwy ziemniakow + cebuli + miesa. Solic i pieprzyc kazda warstwe.

W patelni po smazeniu miesa nalac wode+fond wymieszac i wlac do formy z daniem , dodac piwo.

Piec w srodkowej czesci piekarnika okolo 45 minut. Sprawdzic czy mieso jest upieczone, jak nie dopiekac pod folia aluminowa jeszcze 20-25 minut.

Proste i smaczne danie jednogarnkowe:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Pon 19:50, 14 Lip 2014    Temat postu:

Nazbierał dzisiaj M. całą torbę przydróżek, inaczej mówiąc twardzioszków
przydrożnych i wielka uczta była.

Wolę przydróżki od borowików, ale u nas nie tak często występują, więc smakowaliśmy niczym kawior astrahański. Wesoly

A potem placek z malinami.

Grażynko, znalazłam w " historii jedzenia" odpowiedź na marynarskie dylematy :lol:
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:59, 14 Lip 2014    Temat postu:

Fajnie brzmi. Grażyna - ja nie mam zaufania do ziemniaków - zawsze mi wychodziły półsurowe w każdej zapiekance. Czy warto je podgotować? A może podpiec w piekarniku - w trakcie smażenia mięsa.

Ale tak sobie myślę - jakby zrobić to ze słodkimi ziemniakami - one gotują się zdecydowanie szybciej niż nasze, przynajmniej te moje tak zrobiły.

U mnie dzisiaj udka z cebulą w jogurcie. Już pachnie w całym domu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 20:16, 14 Lip 2014    Temat postu:

Iga tez lubie te grzyby, ale wole prawdziwki:)

Kasia, absolutnie nie gotowac ziemniaki. Robie zapiekanki z surowymi ziemniakami bardzo czesto i nigdy nie sa surowe. Amerykanskie slodkie nie nadaja sie do tego dania wedlug mnie, ale co Ci szkodzi sprobowac:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:35, 14 Lip 2014    Temat postu:

Nie dlatego, żebym się bardzo upierała - ale mam do zużycia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 23:46, 14 Lip 2014    Temat postu:

Oki:)
Kasia slodkie ziemniaki, co nie sa ziemniakami tak naprawde,naleza do rodziny pojowatych, dalekich kuzynow roslin psiankowatych do ktorych naleza ziemniaki:)
Najbardziej lubie slodkie ziemniaki jako dodatek rownowazny innym warzywom, ale nie jako ziemniak:)
Pieke dokladnie (grubo)obrane,pokrojone w kawalki w oliwie z ziolami , sola i odrobina cukru dla podwyzszenia smaku. Robie nawet fajny mus z gotowanych +miod+ser feta+papryczka chili+dobra oliwa+sok z limonki.
Zawsze jako dodatek do roznych dan, ale nigdy zamiast ziemniakow:)
A tu troche amerykanskich przepisow na te smakolyki:
[link widoczny dla zalogowanych]

Cuda mozna z tego warzywa zrobic, szkoda, ze u mnie sa takie drogie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Śro 10:28, 16 Lip 2014    Temat postu:

Dzisiaj na obiad podam zupe krem z kalafiora a na drugie danie bedzie spaghetti bolognese uwielbiane przez Igora:) Salaty mieszane z ogrodu z ogorkiem ze szklarni z cebulka z grzadki.

Na lunch podam marynowane sledzie z porami, ziolami i 3 pieprzami a do tego gorace mlode ziemniaki z koperkiem i turecki jogurt posypany szatkowana czerwona cebula-typowy lunch szwedzki:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:50, 18 Lip 2014    Temat postu:

W ramach diety dzisiaj bakłażany zapiekane z pieczarkami, mozarellą i pomidorami. A na deser pieczone gruszki i brzoskwinie z kruszoną owsiano-migdałową.
Ale wyżerka będzie)))))))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pią 10:33, 18 Lip 2014    Temat postu:

Sie zapraszam Agatko!

Wczoraj wieczorem , bo w dzien niemozliwe stac w kuchni, zrobilam potrawke z filetow z kurczaka. Super pyszne. W skladzie sosu jest bulion kurzy+soja japonska+creme fraiche+skorka i sok z limonki+miod+woda i doprawiony sola i czarnym pieprzem do smaku.
Podam z ryzem Jasmin i salatka z ogorka+turecki jogurt+mieta.

Na deser idziemy w maliny, zolte juz dojrzale i pyszne:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:43, 18 Lip 2014    Temat postu:

Zapraszam Grażynko!!!
Powiedz tylko, kiedy będziesz, to przygotuję kolejną porcję. W pracy zjadłam już to, co sobie zabrałam, a obawiam się, że reszty mogę już w domu nie zastać.
Pycha!!!! Jak ja lubię bakłażany. Następnym razem ugotuję sobie do tego kaszę jaglaną - będzie bardziej pożywnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pią 20:14, 18 Lip 2014    Temat postu:

A my dziś zjedli w Ikei.. Młody dewolaja, Najdroższy golonkę i tylko ja klopsiki szwedzkie Wesoly Mruga
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Następny
Strona 7 z 17

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin