Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Grzyby... i co dalej

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
kokliko
Gość






PostWysłany: Pon 17:33, 03 Lis 2014    Temat postu: Grzyby... i co dalej

No właśnie!

Jakie macie ulubione dania i metody na przyrządzanie grzybów.
Ja na przykład ciągle nie znalazłam sposobu na to jak smażyć takie
kanie czy rydze w małej ilości tłuszczu.
Za marynowanymi nie przepadamy, a jeśli już to pięć słoików rocznie
wystarcza na zimowy zapas.

Polska "duszonka" w długim rozmamłanym sosie też nie należy do moich
kulinarnych faworytów. Grzyby suszone tracą tę nimiła mi konsystencję, ale
co dalej? Oprócz pysznego sosu borowikowego do kasz wszelakich, albo dodatek do farszów pierogowych nie mam żadnego pomysłu.
Solić nie mogę bo nie bardzo mam gdzie przechowywać, piwnica za ciepła,
a zamrażarka z kolei za mała na te gigantyczne ilości co to M. znosi z lasu
dzień w dzień :x

Żebym chociaż jakiś pomysł miała na pyszną kolację z tych grzybów,
poratujcie proszę Wesoly
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pon 20:47, 03 Lis 2014    Temat postu:

Kokliko, wczoraj zrobilam pyszny sos z prawdziwkow suszonych (tegorocznych) do golabkow, bo nie lubie pomidorowego:)

Do kazdej prawie zupy wrzucam pare suszonych grzybow.
Risotto z wlasnych grzybow, niebo w gebie:)
Paj z duza iloscia cebuli i grzybami lesnymi...mniam.

Jak pieke jakikolwiek kawalek miesiwa zawsze dorzuce grzybki suszone albo mrozone.

Zupy z grzybow z dodatkiem bialego wina, sera plesniowego u mnie czesto pora zimowa, oczywiscie blenderem potraktowane przed podaniem.

Robie maslo ze zmielonymi grzybami. Robie "pesto"na bazie grzybow.

Jeju napewno nie pamietam wszystkich dan, ale grzyby lesne sa u mnie zuzywane na biezaco:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Pon 23:09, 03 Lis 2014    Temat postu:

Grażyna, no to w rezultacie mam podobnie.
Tzn na suszone grzyby bardzo dużp pomysłów, ale jakoś niewiele na te świeże.
Oprócz zup wszelakiego rodzaju i np carbonary z podsmażonymi grzybami (dzisiaj były rydze) z dodatkiem wędzonego boczku niewiele mi przychodzi
ponetnego do głowy.
Powrót do góry
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Wto 11:46, 04 Lis 2014    Temat postu:

Swieze grzyby bym chciala miec caly rok:)

Grzanki ze smazonymi grzybami, posypane dobrym parmezanem, do tego salatka , pyszny lunch albo kolacja.

Pizza ze swiezymi grzybami. Golabki z grzybami zamiast miesa.
Squach albo aubergine nadziewany farszem z grzybow i zapiekany w piekarniku.
Cannelloni nadziewane farszem z grzybow i miesa kurczaka.

Zupy krem podane ze smazonymi grzybami.

Pate z grzybow.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin