Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna

 Menu na Wielkanoc

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:15, 11 Kwi 2014    Temat postu: Menu na Wielkanoc

Przepraszam bardzo, Drogie Specjalistki Kulinarne, a nie czas przypadkiem rozpocząć pogaduszki na temat wielkanocnego menu?????

Ja - pisałam juz w ogólnym wątku - mam Święta u siebie, ale menu składkowe. Robię żurek i przygotowuję białą kiełbasę. Na poczatek chce jednak podać jajka zapiekane w koklikach z szynka parmeńską i suszonymi pomidorami. Poza tym robię rolade szpinakowo-łososiową, myslę jeszcze o terrinie z łososiem i zielonym ogórkiem. I jeszcze tort wielkanocny (czekoladowy z gruszka na razie mam w planie), i jeszcze coś słodkiego.

A Wy?

A ze spraw okołostołowych - kupiłam śliczny bieznik na stół - żółty, z delikatnym, pisankowym wzorem. No i wreszcie musze przygotować stroik z rzeżuchą.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez agafi dnia Pią 11:17, 11 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agafi




Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 855
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:45, 11 Kwi 2014    Temat postu:

Ale jaja ! (jeszcze nie wielkanocne)
Zaaferowana obecnością Kokliko na forum z "kokilek" zrobiłam "kokliki" :lol:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grazyna




Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2562
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szwecja

PostWysłany: Pią 14:45, 11 Kwi 2014    Temat postu:

Hehe Agatko:)

U mnie swiat nie bedzie, wiec calego meny nie bede robic. Napewno bede robila obowiazkowego indyka. Do tej pory byl specjalnoscia mojej Mamy, teraz ja przejmuje paleczke Smutny

Bede robila tez sledzie i te rolade [link widoczny dla zalogowanych]

jedna bedzie z lososiem -dla Evy.

Zamowiony jest tez migdalowy tort, okropnie duzo roboty ale taki pyszny:)
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
Gość






PostWysłany: Śro 14:33, 16 Kwi 2014    Temat postu:

Trochę wymyśliłam ... :-)
Jedziemy do moich rodziców i oni głównie zajmą się tradycją ( żurki , kiełbasy , wędliny ) .
Ja się zajmę dodatkami .
Mam dużo zamrożonego bakłażana , więc zrobię albo baba ghanoush , albo kawior z bakłażana i hummus ( mam bardzo dobrą tahinę ) , i pasztet jakiś roślinny ( w kaszą jaglaną ) , i salsy : z avocado , pomidorów i cebuli , i pieczonej papryki( też mam zamrożoną ) .

U nas obowiązkowo musi być świąteczny obiad Jezyk . W niedzielę będzie kaczka z kluskami śląskimi i kapustą modrą oraz mchali ... W poniedziałek zrazy wołowe z kaszą i moją marchewką ( a dla dzieciaków burgery ;-) ) .

Ze słodkości - to mama upiecze spody do mazurków , ja zajmę się ich treścią ( na pewno będzie mazurek pomarańczowy i wiśniowo - czekoladowy ... Specjalnie konfiturę wiśniową robiłam do niego :roll: ) .
Mam dużo chałwy ... i nie wiem , czy zużyć ją do mazurka , czy do sernika ... :roll:

Mazurki będą ozdabiane przez drużynę " mężczyźni i nieletni " . To samo z malowaniem jajek :-D .
No i jeszcze Tatul wyrzeźbi baranka z masła , z oczkami pieprzowymi i bukszpanowym ogonkiem Wesoly .

Chciałabym jeszcze jakiś niespotykany dip chrzanowy , ale jeszcze nic nie znalazłam ...

No Jezyk .
Powrót do góry
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:39, 16 Kwi 2014    Temat postu:

No właśnie - jak zrobić chrzan w korzeniu do jadalnej wersji chrzanu ze słoika?
Potarcie nie wystarczy - bo to nie o to chodzi.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ekkore dnia Śro 14:39, 16 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kokliko
Gość






PostWysłany: Śro 17:22, 16 Kwi 2014    Temat postu:

W związku z tym, że na trzy i pół dnia mamy gościa, a w niedzielę jesteśmy zaproszeni na internacjonalne biesiadowanie, niewiele możliwości zostało na świąteczności w domu. W sobote pójdziemy do restauracji, bo jednak chociaż z jeden dzień wypadałoby pochodzić z gościem po Wielkim Mieście. A po całym dniu miejskich rozrywek, to już na pewno nie będę w formie na to przygotowywanie smakołyków w domu.

Na poniedziałkową kolację (bo dzień przewidujemy na lokalną turystykę)
będzie po" tutejszemu", czyli:
melon z szynką parmeńską (pojawiły się już pyszne melony!) i serca karczochów nadziewane wędzonym łososiem.
Potem pieczeń wołowa (4O minut) w nagrzanym piekarniku z sosem smardzowym + zielona fasolka i młode kartofelki.
Deser już zamówiony w cukierni.

Na tzw małe co nieco do pogaduszek odmrożę styczniowy pasztet i pieczeń z cielęciny. Oczywiście jajka na twardo i sos tatarski z chrzanem.
W piątek pójdę jeszcze dokupić na moim ukochanym paryskim rynku pomidory i wszelakie zieleniny.

Muszę powiedzieć, że bardzo mnie cieszą jednak te dwa zaplanowane wyjścia do restauracji (w piątek wieczorem i w sobotę), bo naprawdę coraz gorzej ogarniam logistykę kuchenną, a tej świątecznej to chyba już nie ogarniam wcale.
Powrót do góry
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Czw 8:37, 17 Kwi 2014    Temat postu:

Ekkore chrzan moja mama tarla i zakwaszala lekko sokiem z cytryny, ciut slodzila i gotowy mieszala z gesta smietana. Na wielkanoc dodawano do tego siekane jaja. Jedyne co to nie pamietam czy podgrzewala z ta smietana czy nie ale eydaje mi sie, ze mieszala na surowo.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ekkore




Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 2088
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:43, 17 Kwi 2014    Temat postu:

Ja bym chciała uniknąć podgrzewania - bo moim (naszym) zdaniem zabija to moc chrzanu - a tu chodzi o chrzan chrzanowy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota
Administrator



Dołączył: 16 Gru 2011
Posty: 3814
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Niemcy

PostWysłany: Czw 8:48, 17 Kwi 2014    Temat postu:

No wlasnie a maminy byl ostry. Najwyzej lekko podgrzalabym smietanke na letnio i dodala surowy chrzan zakwaszony i przyprawila.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kanapowo.fora.pl Strona Główna -> Od kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin